De danske championatsfinaler

IMG_5911.JPG

Finaledeltagerne til årets championatsfinaler er fundet

Igen i år giver hele formatet omkring championaterne anledning til, at der stilles skarpt.

Pointniveauet er så højt blandt de danske 5 års finalister, at det får både UVM og Bundeschampionatet til at blegne. Til det netop afholdte finalestævne for Bundeschampionatet var det svært nok “bare” at opnå 8,0, og her var kun 4 ud af ialt 112 kvalificerede 5-års heste nået til finalen med højeste score på 8,8.

Forskellige bedømmelser giver forskellige point

I erkendelse af, at man fra DRF´s side ikke har ønsket at lave gennemgående dommerteams for hver enkelt årgang, har man igen i år set store pointmæssige udsving fra de enkelte kvalifikationer, som præcist har givet forskellen på ikke at være kvalificeret - til at være kvalificeret til finalen.

Det har betydet, at hvis man ikke følte sig sikker på finalepladsen, eller havde haft en mindre god tur den første gang, så har rigtig mange redet to kvalifikationer. Og set i lyset af, at man tilbage i 2017 valgte at ændre formatet omkring championaterne for, at tilgodese den unge hest, så den ikke skulle gå indledende, mellemrunde og finale, har det ikke haft nogen egentlig effekt.

Udviklingen i championaterne

Interessen fra rytterne for at deltage i championaterne har klart været faldende over årene. Hvis man tager et sted som Billund, der altid har været “stedet” for de jydske ekvipager at ride kvalifikationer, og tager et kig på 4 års klasserne og udviklingen over de seneste 5 år, så er fakta følgende:

Antal startende ekvipager:

  • 2014 - 82 ekvipager

  • 2015 - 56 ekvipager

  • 2016 - 35 ekvipager

  • 2017 - 27 ekvipager

  • 2018 - 17 ekvipager

  • 2019 - 20 ekvipager

H2R har løbende gennem årene forsøgt at sætte fokus på championaterne og ikke mindst komme med input og nye forslag.

Championatsfinalerne fortjener et løft

Hvem skal bedømme de bedste unge heste? 

Når man har valgt at DV skal være en del af 4 års bedømmelserne, hvorfor så ikke tage et skridt i fremtidens retning set fra rytternes side, og invitere rytterne med til bedømmelsen af hvad de mener er de bedste unge heste?
— Del af nyhed på H2R 21. april 2015
Championatsfinaler 2016 var igen med international topklasse

Med et kvalitetsmæssigt internationalt felt som de vi har set igen i år, havde det været skønt dels med en gennemgående dommer over alle 3 dage i alle årgangene, og ikke mindst manglede der klart et sæt internationale udenlandske øjne (ikke nødvendigvis en dommer, men kunne ligeså godt være en rytter eller træner) på finaledagen.
— Del af nyhed på H2R 25. oktober 2016
Trøstfinaler er et MUST 

Med et deltager gebyr på 2.300 kr er der bred enighed blandt de deltagere som kun fik én chance til finalestævnets indledende klasse - trøstfinalerne manglede.

Det er et championat for unge heste, og det er total nyt miljø. Uanset ekvipagerne har haft træningstid i arenaen, så vil der ofte opstå unødige spændinger den første dag, som kunne have givet potentielle finale ekvipager en chance mere med en trøstfinale, og iøvrigt også været mere på unghestens præmisser.
— Del af nyhed på H2R 30. oktober 2017

Dommerstanden

Med et samlet indskud på kr. 230.000 for deltagerne i dressurfinalerne, og en samlet dotering på kr. 112.000, er der stadig et betydeligt beløb til aflønning af dommere, herunder muligheden for at supplere med kompetente udenlandske øjne.

Til årets unghestechampionat i Herning var den britiske internationale top dommer Isobel Wessels en del af dommer teamet, hvor ekvipagerne blev professionelt dømt og informativt kommenteret under vejs overfor publikum.