Grand Galiano og Rikke Dupont vinder af Unghestechampionatet 2020 i Herning
Det er knap en måned siden at årets vinder af Dansk Varmblods Unghestechampionat i Herning blevet udpeget. Efter tre konkurrencer med særdeles solide præstationer blev spændingen udløst efter søndagens sidste del med testrytter Daniel Bachmann Andersen i sadlen på de 24 bedste ungheste, og vallakken Grand Galiano e. Grand Galaxy Win / Blue Hors Don Schufro, avlet af Lotte og Gert Buchhave, og ejet af avlerparret sammen med Alan Hansen og rytter Rikke Dupont blevet kåret som årets vinder.
Det er altid spændende at følge med fra sidelinien, men samtidig er det også interessant at høre om vejen til sejren, og ikke mindst hvordan det hele startede.
Rytter og medejer Rikke Dupont fortæller her Grand Galiano historien:
“Tilbage i 2017 hvor Grand Galiano var 2 år købte vi part i ham, da vi havde fulgt ham løbende i hans udvikling, og synes han lignede en spændende hest for fremtiden. Aftalen har hele tiden været, at vi skulle ride og uddanne ham, når han var klar til det. Så da han var knap 4 år flyttede han ind i stalden hos os, hvor jeg har redet ham siden.”
Egnethedstest som en del af uddannelsen
“Ideen med at ride egenthedstest kom noget i sidste øjeblik. Det var kort tid før sidste tilmelding, at vi besluttede os for at prøve at starte ham. Det er kun ganske få gange, jeg har haft muligheden for at kvalificere en hest til unghestechampionatet, da jeg sjældent har DV-heste i stalden, så jeg synes det kunne være sjovt at prøve, når nu chancen var der.
Vi har hele tiden godt vidst at Grand Galiano’s styrke ikke var ekstraordinære gangarter, men derimod hans top ridelighed og arbejdsvilje samt generelle indstilling til tingene. Om det var nok til at kvalificere ham til Herning, og videre hen lave et godt resultat måtte jo komme an på en prøve.
Træning af ungheste
“Jeg har trænet Grand Galiano på samme måde, som mine øvrige ungheste. De bliver redet max 4 gange om ugen, og mit fokus er fra starten rettet mod de helt basale ting: at hestene er lige kroppen, balanceret og svare frem og tilbage for hjælpen og at de arbejder velvilligt foran schenklen.
Ridelighed og arbejdsviljen har jo hele tiden været Grand Galiano´s force, så det har ikke krævet ekstra fokus at få ham ind under hjælperne, og gå som jeg gerne vil have en unghest skal gå. Han har hele tiden været udstyret med 3 gode gangarter uden nogen egentlige svagheder, men jeg har selvfølgelig prøvet at få dem styrket i det daglige arbejde frem mod unghestechampionatet, da det jo er en stor del af bedømmelsen at de har en god trav, galop og skridt. Og som så mange ungheste udvikler de sig ryk og på forskellige tidspunkter, og specielt de sidste to måneder op til Herning havde Grand Galiano udviklet sig rigtig positivt.”
De sidste forberedelser med et par “udfordringer”
“Forberedelsen til specielt unghestechampionatet i Herning gik ikke helt efter mine planer. Kort forinden blev Grand Galiano generet af en ulvetand og vi blev nødt til at fjerne den. Samtidig lagde jeg mig syg i lidt over en uge, så det betød næsten 14 dages ufrivillig ferie til ham og kun 5 dages træning inden afgang til Herning. Vores optaktsstævne inden Herning blev vi desværre også nødt til at melde fra. Men igen så er den hest så nem, og jeg havde derfor ikke de helt store bekymringer, da jeg indså, at jeg i det mindste nåede 5 dages træning, for jeg vidste at det var nok til at få ham klar.”
10 i ridelighed og 9 i kapacitet
Årets testrytter i Unghestechampionatet Daniel Bachmann Andersen var begejstret under vejs, og her er nogle af Daniel´s løbende kommentarer under vejs da han testede Grand Galiano.
“Der er så meget balance her, helt lige helt ens, fuldstændig fantastisk i hånden. Den tager en med uden at være stærk i hånden. Meget lydig hest, men samtidig også en hest der får det hele med fra omgivelserne, men lytter til mig som rytter. Sporer helt ens, i vendinger følger den bare med, god i kontakten, kan placeres hvordan man har lyst til, det er sådan det skal være. Helt vildt god fornemmelse. Meget meget ærlig og meget ridbar hest, ikke en hest med de største gangarter, men en regulær hest der udvikler sig hele tiden, det vægter jeg faktisk mere.”
Fremtiden som GP hest
“Efter velfortjent pause til Grand Galiano er han nu tilbage i almindelig arbejde, og så må tiden vise hvor langt vi når. Hvad jeg kommer ud at ride i den her sæson er jo lidt tvivlsomt med situationen vi har for øjeblikket, og inden Herning havde jeg heller ikke haft de store planer om hverken UVM eller championat. Alt afhænger af hvordan Grand Galiano udviklinger sig hen over de kommende måneder. Men når det er sagt er jeg ikke i tvivl om at han bliver en GP-hest en dag, han har alt det der skal til. De få ting vi leger med i hverdagen tager han bare imod uden problemer. Han er en fornøjelse at ride og jeg nyder bare hver dag, så længe jeg har ham i stalden,” slutter Rikke Dupont.
Avlere og ejere bag Grand Galiano, Lotte og Gert Buchhave
En Grand Prix hest bliver som bekendt ikke født, den bliver lavet. Men når det er sagt står der altid en avler bag eller ved siden af, som har haft en drøm om at præcist det match vil give en ny top hest.
Sammen med drømmen om at lave en top hest, er den næste udfordring at hesten finder sin rette rytter - dvs. det rigtige match, og den del er der ikke mange avlere som har indflydelse på, da hesten jo ofte skifter ejer i løbet af et uddannelsesforløb.
For avlerparret Lotte og Gert Buchhave har historien om Grand Galiano jo taget en speciel drejning allerede da han var 2 år, da de dengang fik muligheden for at sælge halvdelen til deres gode venner Allan Hansen og Rikke Dupont, og på den måde få mulighed for at sikre Grand Galiano professionel uddannelse og fælles fremtidige oplevelser.
Succesfuld start som DV avlere
Vi købte i 2001 et hoppeføl på Dansk Varmblods auktion Syd, Koudalens Latina, hendes navn virker måske bekendt hun er nu stamhoppe hos Stutteri Tophøj.
Vi var rigtig glade for Latina og da hendes avlere samme vinter ville stoppe med hestehold, fik vi mulighed for at købe hendes mor W-Cortina f: Castro mf: Coriolan.
Vi satte hende ifol med Solos Landtinus igen og fik et hoppeføl - de blev senere begge 2 kåret med sølvmedalje i DV.
Kombinationen som blev til Grand Galiano
Derefter satte vi hende ifol med Romanov, han var lige kommet til Danmark og vi synes han var en fantastisk unghingst. Det 2. føl med den kombination var en hoppe som senere blev ifolet med Don Schufro, heldigvis fik hun også et hoppeføl Do It, som vi folede som 3 års med Grand Galaxy og Grand Galiano blev født.
Vi valgte Galaxy da han har den ædelhed og mekanik som vi ønskede at tilføre hoppen. Når vi vælger hingst prøver vi at finde de ting vi ønsker at forbedre på hoppen og ligger stor vægt på ridelighed, at " bagbenene vender rigtigt" og hvis hingsten ligner en man selv har lyst til at ride på falder valget ofte nemt.
Vi synes allerede da Galiano rejste sig første gang at han var noget specielt, han havde alt det vi ønsker ved en ridehest. Heldigvis synes vores rigtig gode venner Rikke og Allan også vi havde en fin hest, så nu er det super sjovt at kunne deles om oplevelserne med ham.
De skarpe indkøb
Vi køber sjældent heste, men har købt 3 føl gennem tiden:
Koudalens Latina f: Solos Landtinus mf: Castro solgt til Stutteri Tophøj. Hun er bl.a mor og mormor til flere medaljehopper, topføl, championatsvinder og en kåret hingst (Tophøjs Falcetto).
Linardo f: Linaro mf: Coronado. Vi fremstillede ham selv til forbesigtigelse og solgte ham inden Herning hvor han blev fløjhingst som både 3 års, 4 års og 5 års.
Hoppe fra 2017 efter For Romance I mf: Danone I, hun er ud af samme hoppestamme som Clearwater (OL 2008 team bronze for Danmark med Anne van Olst).
Vi får 2- 4 føl om året og i år venter vi 2 dressurføl :
Grand Galaxy / Don Schufro / Romanov (Vi synes jo Galiano var så fin - også da han fik rytter på, så i løbet af den næste uge kommer der en lillesøster eller bror)
Atterupgaards Barcelo / Romanov / Danone I
Vi er ikke helt afklaret med hingstevalg til disse to hopper endnu, men regner med at ifole 3 års hoppen ( For Romance / Danone ) med Glamourdale.
Vi avler også springheste og har på vores stamhoppe efter Quick Star avlet bl.a Nations Cup vinder for Holland, Grand Prix vinder i USA, nr. 4 i Unghestechampionatet og flere med internationale sejre og placeringer.
Unghestechampionatet med en fantastisk afslutning
“Vores forventninger inden Herning var at Galiano og Rikke kunne kvalificere sig til fremmedryttertesten, for vi vidste at vi stod med en funktionel, arbejdsvillig og utrolig ridebar hest. Samtidig var det et super godt sted at samle erfaring, og se hvordan han var når han var i byen over flere dage.
Det var så dejligt at opleve at han bare var med Rikke hele weekenden, og en helt ubeskrivelig følelse at stå med sejren søndag!!,” slutter Lotte Buchhave.