Nyhed på Varmblod.dk 15.05.2020
Dansk Varmblod har truffet en beslutning om at aflyse Krafft Eliteskuet i slutningen af august. Eliteskuet bliver så i stedet erstattet af flere interessante og relevante tiltag ved sommerens hoppekåringer, 2-års- og følbedømmelser samt netauktioner
Forsamlingsforbuddet sætter arrangører af større events under pres.
Lige nu hersker der stor usikkerhed om, hvordan forsamlingsforbuddet tilrettes over sommeren, men nu ved vi, at der definitivt ikke bliver forsamlinger på over 500 frem til udgangen af august. Set i lyset af den usikkerhed, har Dansk Varmblods hovedbestyrelse besluttet af aflyse årets Krafft Eliteskue på Vilhelmsborg. Sommerens største avlsarrangement herhjemme var planlagt til at finde sted den 28. – 30. august med den festlige medaljeoverrækkelse til unghopperne som et højdepunkt over en weekend med finaler for landets bedste føl og 2-års hopper og ikke mindst avlermiddag/fest og efterfølgende Elitefølauktion. Det er et arrangement, som traditionelt tiltrækker mange udstillere, ryttere og tilskuere. Forbundets ledelse har arbejdet med forskellige løsningsforslag, men er ved hver eneste løsning nået til et produkt, der ville blive meget amputeret i forhold til det specielle event, som Eliteskuet har udviklet sig til. Da der fortsat er usikkerhed om, hvordan regeringen og sundhedsmyndighederne vil håndtere forsamlingsforbuddet også i september, har Dansk Varmblods ledelse besluttet at aflyse dette års eliteskue. Også med den begrundelse, at et arrangement på et senere tidspunkt vil få økonomiske konsekvenser for avlerne, der skal holde deres unghopper i træning gennem længere tid.
Medaljer uddeles på kåringspladserne
Dansk Varmblod tager i år hul på den nye avlsplan (Avlsplan 2020-2030), der bl.a. betyder en ny sadelkåringsstruktur, som skal øge sikkerheden i bedømmelsen. Den nye struktur for sadelkåringerne kommer helt tilpas, i forhold til udfordringerne med corona-virus, for nogle af de nye tiltag gør det lettere at gennemføre sadelkåringerne med respekt for de offentlige spilleregler, der vil være gældende på tidspunktet for afviklingen af arrangementerne.
Det har fra medlemmernes side været et stort ønske, at hopperne til sadelkåring bliver bedømt af avlsledelsen, og da dette implementeres fra i år, er det medvirkende til at sikre en ensartethed i bedømmelsen. Det betyder derfor, at hovedbestyrelsen har besluttet, at avlsledelsen kan uddele sølv- og bronzemedaljer ved årets stationsafprøvninger og sadelkåringer.
Som noget nyt i år, er der ingen testrytter på hopperne, hvilket også gør den tid de skal befinde sig på pladsen kortere, ligesom der heller ikke finder en oprangering sted.
– Når hopperne er blevet bedømt, får de deres karakteristik og kåringsgrad, mens de skridter for en lang tøjle, forklarer avlskonsulent Karina Christiansen. De er dermed færdige og må forlade pladsen. Ejer får den lineære bedømmelse sendt på mail og den kan også ses i Hestedatabasen. De bedste hopper udtages til en afsluttende finale på hver kåringsplads, hvor dagens bedste hoppe udpeges. I finalen mønstres hopperne i skridt og trav og opstilles på midten. Der er ingen oprangering og der gives karakteristik i katalogrækkefølge. De bedste (ikke nødvendigvis alle finalister) kan herunder tildeles opdrættermedaljer i bronze og sølv. De bedste sølvmedaljehopper kan endvidere indstilles til mulighed for tildeling af guldmedalje. Når alle sommerens sadelkåringer og stationsafprøvninger er vel overstået, samles avlsledelsen til et møde for at gennemgå de mulige guldmedaljekandidater. Så selvom ens hoppe er indstillet til en guldmedalje, kan man ikke være sikker på at få den højeste karat, uddyber Karina. På grund af aflysningen af Kraftt Eliteskue vil Årets Bedste Dressur- og Springhoppe i år ikke blive udpeget.
Dette års medaljehopper skal ikke møde op til eliteskue næste år for at blive præsenteret, deres præsentation sker ved sadelkåringerne rundt om i regionerne samt ved stationsafprøvningerne i år.
For de hopper, der bliver eksteriørkåret, gælder det jo som vanligt, at de ikke kan udtages til eliteskue. Også i bedømmelsen af disse hopper vil der ske en tilpasning, idet de ikke skal oprangeres, men bliver stillet op efter endt præsentation, hvorefter de modtager en mundtlig beskrivelse fra dommerne og den lineære bedømmelse på mail, og så kan de igen forlade pladsen.
Finale for føl og 2-års hopper
Mens der ikke finder oprangering sted i forbindelse med bedømmelsen af hopper til sadelkåring, så bliver der en oprangering blandt de bedste 2-års hopper ved sommerens bedømmelser. På den vis bliver der udpeget en ”dagens bedste 2-års hoppe” på alle bedømmelsespladser. Normalt udtages de bedste til eliteskuet, og får prædikatet ”udtaget til eliteskuet” skrevet i deres bedømmelse. Selvom eliteskuet ikke finder sted, fastholdes prædikatet, der viser noget om unghoppens kvalitet på bedømmelsestidspunktet.
Karina forklarer om bedømmelsen: – Når hopperne er færdig med løsvisning/løsspringning får de deres karakteristik, og de bedste bliver udtaget til finalen. I finalen skal de mønstres for dommerne i skridt og trav, og herefter bliver der foretaget en oprangering.
Det er naturligvis en stor ære for avlerne at stå med en af dagens bedste unghopper, og selvom den festlige finale ved eliteskuet udebliver i år, så giver det alligevel god mening at gøre 2-års hopperne klar til bedømmelse, understreger avlskonsulenten. Ikke alene får avleren et standpunkt for unghoppen, som den tager sig ud på bedømmelsesdagen, men arbejdet med de unge hopper i år kommer godt igen, når de skal tilrides og klargøres til sadelkåring til næste år.
I forhold til bedømmelsen af føl til følskuerne rundt om i landet, er der ikke de store ændringer. Udfordringen er dog også her, at vi ikke ved, hvordan forsamlingsforbuddet håndteres, når følskuerne er planlagt til at afvikles. Bliver det muligt at afvikle følskuerne, vil der være en finale for de bedste føl på alle følskuepladser, og i lighed med 2-års hopperne vil også de bedste føl (1 til 3) få prædikatet ”udtaget til eliteskuet”, som var det den sædvanlige praksis.
Ingen karakterer til føl og 2-års hopper
Som noget nyt i år er det blevet besluttet ikke at give karakterer til 2-års hopper og føl. De får den reducerede, lineære beskrivelse kombineret med en mundtlig karakteristik.
Den nye bedømmelse, hvor resultatet, via en app, kan følges løbende på hestedatabasen, har vist sig at være et godt, positivt tiltag, men ved følskuerne har nogle avlere brugt informationerne til at udregne en gennemsnitskarakter for egne, kontra andres føl, og ud fra dette sat spørgsmålstegn ved oprangeringerne.
Der er mange faktorer, som indgår i bedømmelserne og den efterfølgende oprangering, og der kan ikke drages en direkte sammenligning mellem en gennemsnitskarakter og en plads i oprangeringen. Fx bliver de føl, som udtages til finalen også bedømt på fast bund, og det kan betyde en forskel i bedømmelsen, selvom der ikke bliver rettet i de karakterer føllet nu engang har fået ved den officielle bedømmelse. Føllene bliver bedømt af forskellige dommerhold, og her kan niveauet måske også være lidt anderledes, fra det ene dommerhold til det andet, og så ser dommerholdene jo finaleføllene samlet til slut. Endelig spiller dagsformen også ind, for i finalen kan føllene vise sig bedre eller ringere end ved bedømmelsen. Der bliver ikke rettet i karakterne, da det vil være unfair overfor de øvrige føl, der ikke får chancen for at vise sig en gang mere. Men den ekstra fremvisning kan naturligvis betyde noget i forhold til oprangeringen i finale. På baggrund af ovenstående er der derfor taget beslutning om ikke at give karakterer til føl og 2-års hopper.
Eliteauktion på en ny måde
Følskuerne er noget mange avlere ser frem til at deltage i. Det er en hyggelig dag, hvor man har mulighed for at sammenligne sit føl med andre føl efter samme hingst. Få et standpunkt for føllet på dagen, og måske være så heldig, at man får sit føl udpeget til forbundets elitefølauktion. Eliteskuet, der danner rammen om elitefølauktionen er aflyst, men auktionsudvalget arbejder på højtryk for at finder andre modeller for afviklingen af elitefølauktionen. Repræsentanter fra aktionsudvalget vil, som altid, være til stede på Dansk Varmblods følskuer for at besigtige og udtage føl til eftersommerens og efterårets auktioner. Der vil blive afviklet flere forbundsauktioner, om ikke andet, så på nye måder, i lighed med så meget andet, vi har skullet vænne os til er anderledes under corona-krisen.
Auktionsudvalget har været i dialog med landets hingsteholdere for at udvikle et nyt auktionskoncept, og årets første streamingauktion finder sted søndag den 28. juni 2020 på Blue Hors. Streamingauktionerne vil blive afholdt i Dansk Varmblods regi og med Dansk Varmblods auktionsbetingelser som vanligt. Føllene vil blive fremvist live, når de skal under hammeren. Købere vil have mulighed for at byde online eller telefonisk.